2011-10-27

Om det fanns telefon av Lucifer

Sony köper ut Ericsson ur det snart tio år gamla Sony-Ericsson. Börskommentatorerna säger (Sv D, torsdag) ”Påverkan på Ericsson blir minimal”. Och ingenjörernas klubbordförande säger att någon panik handlar det absolut inte om. Tja, så kan man ju säga, men för Lund är detta en viktig och allvarlig nyhet. Alla försäkrar att det spelar ingen roll, allt kommer att rulla på som tidigare. Men så är det ju nästan aldrig i industrivärlden. Plats och lokalisering betyder något. Nog kommer Sony att i fortsättningen hellre lägga ut sina utvecklingsprojekt på de båda andra centra, i Tokyo, resp. Beijing. På kort sikt händer nog inget, men det krävs inte många månader för att det ska visa sig att Lundaföretaget går ner. Redan talas det om att projekt som man skulle driva med delfinansiering från Vinnova inte blir av.
   Det är Lund som kommer att drabbas, ungefär som när Astra-Zeneca flyttade från. Det är tusentals jobb som kommer att försvinna. Så går det när man litar på multinationella koncerner. Det kanske inte blir någon spårväg till Brunnshög.
   Ska vi slå på stora katastroflarmet då? Nej, Lund är ganska robust. Vi har en fin blandning av verkstadsföretag, förpackningsindustrier, elektronik. Alfa Laval och Axis går som tåget. Men dessutom har vi en stor sektor av offentliga arbetsgivare. Svenskt Näringsliv gör en årlig ranking av företagsklimat och såvitt jag vet ligger Lund där på plats cirka 130, långt efter sådana matadorer som Vellinge och Hässleholm. Om vi ska komma högre på den skalan så måste vi lägga ner universitet eller sjukhuset, helst båda, eftersom antalet offentliganställda väger tungt negativt. Vänsterpartiet som väl inte är det mest inflytelserika när det gäller näringslivsfrågor har pekat på det orimliga i att Lund bryr sig om sådan ranking, men det har vi inte fått gehör för.
   Astra-Zenecas flytt har såvitt känt inte resulterat i någon speciell nergång i villapriser eller bostadsrätter. Lund klarade den nerläggningen. Det var mer synd om Astra-Zeneca eftersom det var så huvudlöst. Men visst, det ska nog gå att leva med en allt mindre Ericssonnärvaro.

Inga kommentarer: