2011-11-03

Butiksdöd? av Sven-Hugo Mattsson

Det finns en skröna om att det finns en butiksdöd i Lunds Centrum. Ordet är för starkt, butiksdöd bör bara användas för de butiker i glesbygd som, på grund av utflyttning, läggs ner för att aldrig återkomma. I Lund är det sannerligen inte fråga om utflyttning, tvärtom Lund expanderar. Det är ju inte så att butiker dör, det är fråga om att ekorrhjulet snurrar allt fortare.
   Det finns runt 300-350 butiker, restauranger och annan verksamhet i Centrum. Ungefär var tionde byter ägare eller inriktning varje år. Det innebär att 30-35 butiker står tomma varje år när butikerna/dylikt, skall ha annan inredning eller byggas om. En cykelaffär blir en skivbutik, som behöver större utrymme. Skivbutiken kommer från Råbygatan och lämnar där en lokal. Skivaffären som verkligen möter marknadens behov behöver snart ännu större lokaler och flyttar till Stadshallen. Den gamla butiken blir en restaurang. Så börjar vi ladda ner, vad det nu är, och underlaget för skivaffären försvinner och flyttar till Malmö, där den sen tidigare är etablerad. Skivaffären blir Hemtex som senare blir Turistbyrån. Restaurangen utökar och tar över en skoaffär som blir en bar. På så vis står det ständigt tomma butiker i väntan på något annat. Det finns butiker som står tomma länge, det är inte konstigt. Att omedelbart hitta nya ägare till en viss lokal är inte gjort på en kvart.

Gnället
Att det finns en butiksdöd i Lund ingår i det gnäll som har funnits om Lund i många år. Gnället att det inte finns tillräckligt många P-platser. Lund har fått en tråkstämpel, det finns inte tillräckligt med kultur och så nu butiksdöden.
   Följande är ren fakta om Lund och dess Centrum. Det har aldrig tidigare funnits så många lägenheter i centrala Lund, det har aldrig tidigare rört sig så mycket människor i Lunds Centrum, det är inte konstigt eftersom vi på bara några årtionden blivit dubbelt så många. det har aldrig tidigare funnit så mycket kultur i Lund som nu. Det har aldrig tidigare funnits så många p-platser i centrum eller centrumnära, det har aldrig tidigare befunnit si gså många i centrala Lund som nu. Det sjuder helt enkelt av liv. Lunds handelsplatser har blivit fler genom nybyggnad. Knut den store och delar av Bytaregatan och Bangatan är nytt. Delar av Lilla Tvärgatan och Kattesund är också nytt, vi håller just nu på att bygga till Saluhallen och i stadsparken har det nyligen byggts en ny restaurang. Lägg till det den stora utbyggnad som skett de senaste 10 åren, att restauranger och kaféer har flyttat ut på gator och torg.

Optimism istället
Finns det då inga problem för handlarna i Lunds Centrum? Jovisst, för många är det nog för höga hyror och det är väl därför en del butiker står tomma länge. Det finns konkurrens från extern handel, framförallt Nova och Mobilia bara i Lund. Vi laddar ner så att skivbutiker försvinner, vi handlar över nätet och frågan är hur länge till vi har bokhandlare kvar.
   Men varför möta detta med all den pessimism som handlarna gör i Lund. Varför inte tala om att du kan handla praktiskt taget allt här, i centrala Lund handlar jag runt 90 % av allt jag handlar. Varför inte tala om att här finns massor av restauranger och kaféer? Varför inte göra en lista över all kultur här finns, med allt mer musik på krogarna. Varför inte tala om att det finns goda kollektiva sätt att färdas in till Lund? Varför inte tala om att det finns massor av centrumnära p-hus och p-platser?

Inga kommentarer: