2011-11-03

De redan rika blir rikare av Gunnar Stensson

Rubriken är hämtad ur Lennart Pehrsons krönika i Sydsvenskan 31/10. Enligt en ny rapport från USA-kongressens budgetkontor har toppinkomsttagarna, som utgör 1 procent av det amerikanska folket, ökat sina inkomster med 275 procent sedan 1980. Denna enda procent superrika disponerar nu 17 procent av USA-hushållens samlade inkomster.
   Klyftan är en konsekvens av den nyliberala politik som Reagan och Thatcher började föra. Jag minns tydligt den morgon då Reagans valseger förkunnades i radion. Jag satt i vpk:s röda Volvo tillsammans med Erik Nilsson, som skjutsade mig till Heleneholmsskolan i Malmö. En röd  sol gick upp bakom Uppåkra kyrka. Jag oroade mig mer för kärnvapnen i det kalla krigets Europa än för världsekonomin.
   Ockupanterna på Wall Street har alltså rätt enligt budgetkontorets rapport. Mot den enda procenten rika står folkets 99 procent.
   Hur kunde det bli på detta sättet? Hur kunde miljontals amerikanska medborgare vräkas från sina hus, som sedan dess står tomma och snabbt förfaller, samtidigt som hemlösheten ökar i USA? Hur kunde hela städer förvandlas till spökstäder? Hur kunde tiotals miljoner medborgare i USA bli arbetslösa?

En äldre ekonom?
En äldre ekonom har försökt analysera utvecklingen. Han skriver bland annat: ”Varje kapitalist slår nu ihjäl flera. De små industriidkarna, köpmännen, småspararna, hantverkarna och bönderna sjunker ner i armod för att deras lilla kapital inte räcker till i konkurrensen med de större kapitalisterna.
   Medelklassen bekämpar miljardärerna för att skydda sin existens som medelklass mot undergång. Med det beständigt avtagande antalet miljardärer som åtnjuter alla fördelar av globaliseringsprocessen växer massan av elände, träldom, urartning och utsugning, men också upproriskheten.
   Nu handlar det om massans expropriation av expropriatörerna.”
   Som synes är denne analytiker optimist beträffande utgången av den kamp som ockupanterna på Wall Street har inlett.

Inga kommentarer: