2011-12-01

Betygsinflationen av Gunnar Stensson

72,22 procent av eleverna i Humfry- skolan, Lund, har fått för höga betyg
Humfryskolan i Lund med adress på Kastanjegatan är en friskola för årskurserna 7-9, inriktad på estetiska ämnen.
   Den gör inte stort väsen av sig, men blev rikskänd den 28 november genom DN:s undersökning av betygsinflationen i svenska skolor.
   DN listade de tio skolor i Sverige som sätter flest ”överbetyg”, det vill säga betyg som är högre än resultaten på de centrala proven.
   Konkurrensen är knivskarp, men genom att ge 72,22 procent av sina elever för höga betyg har Humfryskolan nått en femteplacering i betygsinflation bland 1 322 svenska skolor. Bra jobbat!
   Friskoleförespråkarna är överallt på defensiven. Valfriheten är deras sista bastion. Både DN och Sydsvenskan stammar förläget: ”Visst är det mycket som gått fel, men valfriheten måste vi åtminstone få behålla.”
   Många pekar med rätta på den finska skolan. Vilken är hemligheten med dess goda resultat? Svaret är enkelt. De behöll det beprövade system som också var vårt, innan vi började tafsa på det med kommunalisering, friskolor, skolpeng, fritt val och konkurrens om eleverna.
   I Sydsvenskans stora skolrapportering ”Tävlingen om eleverna” visar Emma Leijnse hur de unga flyr från småstadsskolorna sedan fritt gymnasiesök infördes. Lund är den stora vinnaren. De anrika gymnasierna i Eslöv, Trelleborg, Ystad, Simrishamn och Kristiansstad utarmas.
   Det innebär oöverskådliga kulturella och sociala förluster. Dessutom utgör pendlingen en onödig belastning på trafiksystemet.

Inga kommentarer: