2011-12-01

Lunds kommun lurad en gång till av Gunnar Stensson

Av feghet, snålhet och brist på förutseende gör Lunds kommun gång på gång dåliga affärer. Vem minns inte hur kommunen lät Vipeholm och Sankt Lars hamna i det privata kapitalets händer.
   Resultatet känner vi. Stora vinster skapades på kommunens bekostnad och inflytandet över samhällsplaneringen undergrävdes.
Nu har det hänt igen. Den här gången handlar det om byggrätterna vid Arenan.
   Den sluge glasmästaren Arne Paulsson skänkte 45 miljoner till Arena-bygget och bidrog därmed till att det alls kom till stånd. Den gåvan skulle bli lönsam.
   Paulsson fick köpa byggrätterna från kommunen för 89 miljoner. Nu, några år senare, säljer han dem till NCC och HSB för ett betydligt högre belopp, hur högt vet vi inte. 
   Jag har inte förlorat på det, säger han själv belåtet till Sydsvenskan. Paulsson visste att han aldrig skulle bygga de 425 lägenheterna. Hans företag är för litet för att klara av en sådan byggnation, säger han nu själv.
   Han visste också att tillkomsten av Arenan skulle höja värdet på byggrätterna, kanske fördubbla det.
   När Arenan väl fanns på plats var det bara att vänta. Och nu, i november 2012, var det tid att sälja, innan värdet åter sjunker till följd av den ekonomiska oron.
   Transaktionerna har inte kostat Paulsson ett öre, utan gett miljonvinst.
   Men Lunds kommun sitter där med en Arena som kostar pengar, utan att ha fått tillgång till markens värdestegring.
   Precis som beträffande Vipeholm och Sankt Lars är det lundaborna som är de verkliga förlorarna. Så här formulerar Anders Almgren (S) det: ”Försäljningen driver upp priset på lägenheterna och möjligheten att det blir hyresrätter minskar då rejält.”

Inga kommentarer: