2012-02-02

Det nya samhället av Erik Kågström

6. Kall fusion – löfte eller hot?
När jag slutade skriva om Peak Oil för att ägna mig åt det nya samhälle som skall växa fram ur ruinerna av det nuvarande när oljan blir för dyr, så var det ett energisnålt samhälle jag tänkte mig. Det är inte så säkert längre att det måste bli så. Det börjar bli alltmer uppenbart att det som kallas ”kall fusion” eller LENR (Low Energy Nuclear Reaction) kan bli en ”game changer” på energiområdet. Under ett tjugotal år har hundratals forskare lyckats få ett litet överskott av energi vid experiment med kall fusion. Mario Rossi var med sin eCat den första att producera så mycket överskott att tekniken kan utnyttjas kommersiellt. På en del tillförd energi får Rossi ut 6 delar energi i  form av värme.I sin reaktor sammanför Rossi nickel, vätgas och en katalysator som är hemlig. Enligt Rossi kan 1 gram nickel ge energi motsvarande 100 kg olja. Skeptikerna på området är dock inte övertygade om att Rossis apparat fungerar som han säger. Bland annat för att kall fusion inte anses möjlig enligt Standardteorin för elementarpartiklar. Att Rossi ändå är på rätt spår stöds av att han nu fått konkurrenter. Det grekiska företaget Defkalion samarbetade med Rossi under våren 2011 men kontakten bröts i somras efter en konflikt. Defkalion presenterar nu sin egen eCat.  Man säger att man visserligen vet vad Rossi har i sin reaktor men man har utvecklat en egen linje som gett upp till 30 gånger insatt energi och temperaturer upp till 650 gr.C vilket möjliggör elproduktion. Defkalion kallar sin reaktor Hyperion och har inbjudit intresserade forskare och företag att komma och göra oberoende tester. Det grekiska företaget räknar inte med att tillverka reaktorerna utan bara sälja licenser för tillverkning.
   Från Boston kom häromdagen en rapport att det i samband med en snabbkurs i kall fusion vid MIT gjorts ett fusionsexperiment där man man fått ett överskott av energi, tio gånger den insatta. Kursen leddes av professor Peter Hagelstein och experimentator var dr. Mitchell Swartz.
   Det är förstås dåliga nyheter för Mario Rossi men en bekräftelse på att kall fusion eller LENR är på riktigt och inte bara en myt. Man kan förstå varför Rossi sett det så viktigt att snabbt komma ut med en massproducerad billig reaktor innan konkurrenterna hinner före.
   I Barack Obamas tal ”State of the Union” i januari drog han en lans för alternativ energi och bland annat sa han att ”det amerikanska försvarsdepartementet, världens största energikonsument, kommer att ge ett av de största bidragen i historien till ren energi när marinen inhandlar tillräcklig kapacitet för att försörja en halv miljon hushåll med elektricitet”. Obama sa inte vilken energikälla det rörde sig om men eCat-bloggarna läser mellan raderna att Obama blivit ”briefad” om kall fusion och kommer att utnyttja det i valrörelsen inför presidentvalet. Men hittills är det bara republikanska politiker som förespråkat kall fusion.
   Vad händer om vi får oändliga mängder billig, ren energi i en värld där vi när det gäller förnyelsebara resurser av alla slag globalt redan konsumerar uppskattningsvis 25 procent mer än naturen kan reproducera och restprodukterna av mänsklig aktivitet överskrider vad naturen kan hantera?

Inga kommentarer: