2012-02-02

Vaddå ”cykelkommun”? av Ulf Nymark

Så här ser det ut vid ett av cykelstråken på Norra Fäladen. En taskigt handtextad liten skylt som exakt på den plats där vägen stängts av informerar om att den är avstängd. Ingen som helst förvarning om avstängning, ingen hänvisning till alternativ färdväg. Det är bara att som fotgängare och cyklist vända och bäst man kan via omvägar snirkla sig fram mot det tilltänkta resmålet.
Fallet ovan är ingalunda unikt. Så ser lundacyklistens och fotgängarens vardag ut.. Men om man föreställer sig att t ex Svenshögsvägen skulle stängas av för biltrafik …Tror någon att kommunen då nöjt sej med en blygsam skylt placerad vid själva platsen för avstängningen? Nej, då hade avstängningen varit annonserad i tidningarna i förväg, då hade det meddelats i radio, då hade stora skyltar om förvarning och alternativa färdvägar varit uppsatta runt halva Lund. Men här gäller det ju bara en gång- och cykelväg. Och Lund är ju, när allt kommer till kritan, en bilkommun.

PS. Varför skriver jag nu om detta gång- och cykelproblem i stället för att ta upp frågan om den nästan allestädes närvarande bristande halkbekämpningen på gång- och cykelbanorna efter snöfallet häromveckan? Synpunkter på snöröjning och halkbekämpning utlovas efter nästa snöfall. DS

Inga kommentarer: