2012-03-01

V presenterar klimatprogram av Gunnar Stensson

Närmast vill partiet att 3 miljarder satsas på ett nytt investeringsprogram riktat till kommuner, landsting och företag.
   17 miljarder ska fram till 2014 gå till järnvägsinvesteringar för att flytta godstransporterna från väg till järnväg och för bättre persontransporter. Investeringen ger 17 000 nya jobb.
   Minst 40 000 hyreslägenheter ska klimatupprustas per år. Det ger bättre boendemiljö för hundratusentals människor och minskar utsläppen. Rotavdraget riktas till miljöanpassning.
   Den svenska animalieproduktionen står för nästan lika stora utsläpp som utsläppen från Sveriges 4,4 miljoner personbilar. EU:s subventioner till köttproduktion måste avskaffas. Mer vegetarisk mat ska serveras i skolor och offentlig verksamhet.
   Alla förslag är helt finansierade enligt principen ”priset höjs på det som hotar klimatet och intäkterna investeras i det som är hållbart”
   Regeringens skattepolitik som prioriterar privat konsumtion måste förändras för att prioritera välfärd och offentlig konsumtion. Höginkomsttagare orsakar störst utsläpp och får stå tillbaka för vård, skola, omsorg och äldreomsorg.
   För att samordna klimatpolitiken skapas ett klimatdepartement.
   Det som krävs är en kraftfull klimatpolitik som samtidigt är en politik för jämlikhet och fler jobb.
   Bakgrunden till förslagen är att Sveriges utsläpp av växthusgaser ökade med 11 procent 2010 och att regeringen gör nedskärningar på miljö- och klimatområdet de närmaste åren.
   Sverige har rasat från tionde till 34:e plats i miljörörelsens jämförelse av länders klimatpolitik.
   Detta är några punkter i en debattartikel undertecknad av Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Jens Holm. DN 27/2.

Inga kommentarer: