2012-04-26

En liberals samvete av Gunnar Stensson

The Conscience of a Liberal är rubriken på nobelpristagaren professor Paul Krugmans krönika i New York Times 24/4.
   ”En sak som jag länge tänkt göra – och fortfarande inte har tid att göra grundligt – är att säga något om Peter Beinarts modiga bok ”The Crisis of Zionism”, skriver Krugman och ansluter sig därmed till det initiativ som Günter Grass tog genom att kritisera den israeliska regeringens konfrontationspolitik i sin dikt ”Was gesagt werden muss”.
   Krugman skriver, att han liksom många andra liberala amerikanska judar brukar försöka förtränga frågan vart Israel är på väg. Att kritisera Israel innebär att utsätta sig för intensiva attacker från organiserade grupper som försöker likställa all kritik av Israel med antisemitism, och Paul Krugman har hittills ursäktat sig med att han har andra strider att utkämpa.
   Men nu känner han att han inte kan tiga längre utan måste säga någonting om Beinart, som utsätts för en publicistisk motorsågsmassaker av de organiserade judiska grupperna i USA. ”Som jag sa, han är en modig man som förtjänar bättre”.

Israels nästa stora kris kommer kanske inte att gälla förhållandet till palestinierna eller Iran utan förhållandet till unga amerikanska judar.
   Beinart skriver: ”Ett dramatiskt skifte pågår i Israel och Amerika. Den ökande ockupationen av Västbanken utsätter den israeliska demokratin för risk. De viktigaste judiska organisationernas vägran att försvara demokratin i den judiska staten alienerar många unga liberala judar i USA också från sionismen. För nästa generation kan den liberala sionistiska drömmen – den dröm som skyddar det judiska folket och hyllar de demokratiska idealen – dö.”

Också Bill Clinton har läst Beinarts bok. Han säger: ”Peter Beinart har skrivit en mycket viktig bok för alla som bryr sig om Israel, dess säkerhet, dess demokrati och utsikterna för en rättvis och varaktig fred. Beinart klargör bakgrunden till den nuvarande politiska och religiösa debatten i Israel och tar upp svåra frågor som inte kan undvikas. Han visar på en ny väg framåt för att komma tillbaka till sionismens ursprungliga ideal, både i Israel och diasporan i USA och i resten av världen.”

Inga kommentarer: