2012-06-14

”Grass dikt innehåller saker som måste sägas”
av Gunnar Stensson

Det skriver Gideon Levy i den israeliska tidningen Haaretz söndagen 10/6. Det är en modig artikel. Rubriken lyder: ”Israelis can be angry with Günter Grass, but they must listen to him.”
   ”Det kan och bör sägas att Israels politik sätter världsfreden i fara. Hans (Grass) ställningstagande mot de israeliska kärnvapnen är också legitim. Han kan också opponera mot att förse Israel med ubåtar, utan att man har rätt att smutskasta honom för hans förflutna (syftar på att Grass som 17-åring i slutet av kriget bar SS-uniform). Men Grass överdrev på ett sätt som skadade hans position.”
   Levy kräver att man undanröjer förbudet mot att kritisera Israel i Tyskland. ”Dagens situation då varje tysk som vågar kritisera Israel ögonblickligen anklagas för antisemitism är outhärdlig.”
   Levy berättar att han själv en gång fick en artikel publicerad i den tyska tidningen Die Welt. Efteråt förklarade redaktören för honom att ingen tysk journalist skulle kunna få en sådan artikel tryckt. Levy blev aldrig ombedd att skriva någon mer artikel i Die Welt.
   Journalister i Springer-koncernen tvingas skriva på ett dokument där de förbinder sig att aldrig kritisera Israel. Det är en sjuk situation.
   Gideon Levy påminner om att Grass inte är ensam om kritiken. Den portugisiske nobelpristagaren i litteratur José Saramago jämförde efter en visit i de ockuperade territorierna det som skedde där med Auschwitz. Han skrev om israelerna: ”De lever i skuggan av Holocaust och förväntar sig förlåtelse för alla sina tilltag i namn av sitt lidande. De har ingenting lärt av sina föräldrars och farföräldrars lidanden.”
   Levy skriver: ”Sedan vi kritiserat överdrifterna och de oberättigade anklagelserna måste vi lyssna på dessa stora personligheter. De är inte antisemiter, men de uttrycker vad många människor anser. I stället för att anklaga dem borde vi besinna vad det är vi har gjort som fått dem att uttrycka det.”

Inga kommentarer: