2012-11-15

Det finns mer än kommunalpolitik! av Sten H

Internationella gruppen är på gång
Vänstern i Lund har länge lagt nästan allt sitt krut på kommunalpolitiken. Den är inte mindre viktig med det styre vi har i Lund och Skåne, men nu tar vi upp de internationella frågor som hela tiden har engagerat så många av oss. Vi är ett antal politiskt intresserade – partilösa såväl som aktiva i V och DV – som har bildat en fristående grupp som regelbundet tänker mötas för att studera och aktivera oss kring vad som händer i världen.

Förändrad politisk miljö

När vi träffades i veckan fick vi lyssna till Gunnar Stensson, som i många år stod för lundavänsterns kontakter och stöd till solidaritets- och befrielserörelserna. Han berättade om en tid då det fanns en hög aktivitet, inte minst bland de många grupper som då fanns i Lund. Det var en tid då de skapade den intellektuella och politiska miljö som var grogrunden för all politisk verksamhet inom vänstern, faktiskt också kommunalpolitiken. Så är det inte längre, och världen har också förändrats. Det betyder att det inte längre räcker att betrakta och ta ställning till enskilda länder och rörelser utan man måste se på frågorna i större sammanhang och med större komplexitet.

Sverige i världen

Världspolitiken hänger nu mycket mera samman med kampen om knappa resurser antingen det gäller mat, energi eller mineraltillgångar. Och Sveriges roll, som vi naturligtvis har ett speciellt ansvar att belysa, är annorlunda. Där Sverige tidigare var ett litet men viktigt stöd för befrielserörelser har vi i dag blivit n del av EU:s politiska strävanden och för de svenska företagens expansionsbehov, t.ex. vad gäller vapenexporten. Och vad händer i Afrika – håller Kina där på att överta Englands och Frankrikes gamla koloniala roll? Till allt detta kommer supermakten USA:s miltära styrka och vilja att dominera världen. Jo, nog finns det ämnen att ta upp.
   Vi startar onsdagen den 12 december (DV:s lokal kl 19, detaljer i kommande VB) med ett möte just kring kampen om resurserna och hur det hänger samman med miljö- och klimatfrågorna.
   Vi fortsätter sedan i januari, onsdagen den 23 januari (kl 19, V:s lokal) om den svenska vapenexporten som i sin tur har ett samband med Saabs till synes framgångsrika kampanj för att med  hänvisning till svenskt försvar skapa en ny exportversion av Gripen.
   Alltså, vi tänker ses en gång i månaden under opretentiösa former för att belysa olika tema och då ha en inledare och därefter en fri diskussion. Alla är välkomna!

Inga kommentarer: