2012-11-22

Tätt duggregn av larmrapporter av Ulf Nymark

Nu i november duggar de tätare än någonsin: larmrapporterna om utsläppen av växthusgaser och stigande temperaturkurvor.

”Affärer-som-vanligt inget alternativ”
Först kom konsultföretaget PwC:s rapport (PwC är en revisions- och konsultmultis verksamt i omkring 160 länder och med dryga 160 000 anställda). Rapporten konstaterar att med den nuvarande takten i utsläppsökningarna kommer en 6 graders temperaturökning i slutet av detta sekel att vara möjlig. De globala utsläppen måste minska med drygt 5 % varje år fram till 2050 om 2 gradersmålet ska kunna nås. Den nödvändiga minskningen för att nå detta mål har aldrig uppnåtts ett enda år sedan Andra världskriget. PwC manar regeringarna att ställa om den globala ekonomin: minska fossilbränsleberoendet, satsning på förnybar energi, minska skogsskövlingen, och reducera industrins utsläpp osv. ”Affärer-som-vanligt är inget alternativ”, slutar rapporten bistert.

Världsbanken
Så kom Världsbankens rapport. Den slår fast att även om nuvarande internationella åtaganden för att reducera växthusgasutsläppen skulle genomföras fullt ut så är det mycket troligt att den globala temperaturstegringen blir mer än 4 grader vid nästa sekelskifte. Om dessa löften om reducering av utsläppen inte följs kan 4 gradersuppvärmningen komma att inträffa redan på 2060-talet. Och när temperaturen höjts med 4 grader rakar jordfebern iväg till nya höjder av sig självt under de följande århundradena.

Katastrofalt
I 4-gradersvärlden har havsytan höjts med mellan 0.5 till 1 meter enligt Världsbanken. Värmeböljor, svår torka, häftiga översvämningar, dränkta kustregioner, återkommande orkaner och skadade sönderslagna ekosystem präglar 4-gradersvärlden. I spåren följer livsmedels- och dricksvattenbrist samt sjukdomar. Hårdast drabbade blir de tropiska zonerna. Allt detta enligt Värdsbankens rapport. Katastrofala konsekvenser, är en relevant sammanfattning av uppvärmningens verkningar.

375 000 000 000 ton koldioxid
Och som bekräftelse på detta eländiga tillstånd kom Word Meteorological Organization med bas i Geneve den
20 november med informationen att halten växthusgaser slår nytt rekord. Koncentrationen i atmosfären år 2011 låg på 473 miljondelar (många klimatforskare anser att en tröskel vid 400 miljondelar inte fick passeras om mänskligheten skulle kunna hantera klimatförändringarna). WMO anger att sedan år 1750 har ungefär 375 miljarder ton växthusgaser släppts ut i atmosfären. Häften av dessa gaser har absorberats av hav och land. Resten finns kvar i atmosfären. Dessa rester, säjer WMO, kommer att finnas kvar i århundraden och kommer att ytterligare värma upp planeten och påverka alla aspekter av liv på jorden”. Tillkommande utsläpp kommer givetvis att förvärra situationen ytterligare.

Globalt: kraftfulla åtgärder mot utsläppen
Här är det alltså tre olika aktörer som var för sig pekar på de katastrofala konsekvenserna av nuvarande inriktning av global låt-gå-politik. Ingen av dem kan beskyllas för att vara en samling miljömuppar. Kraftfulla åtgärder måste till för att plana ut jordens feberkurva.

Lund: kraftfulla åtgärder för ökade utsläpp
Vad gör då den politiska majoriteten i Lund inför dessa krav på drastiska åtgärder för att hejda utsläppen? Jodå, den vidtar kraftfulla åtgärder - för att genom kapacitetsökningar i biltrafiksystemet inbjuda till mera bilkörning. De bygger fast kommunen i bilsamhället. Till exempel planerar kommunen för en kraftig expansion av biltrafiken till Brunnshögsområdet. På Solbjersvägen planeras för en fördubbling. Nya motorvägsavfarter, nya ringvägar, nya breddningar av gator planeras. För att ytterligare inbjuda till mera bilkörning ska kommunen bland annat investera i tre nya motorvägsavfarter (två vid ESS och en vid Östra Torn/Ideon), en ny Norra ringväg mellan E 22 och E 6. Den läsare som tror att biltrafiken på de nya bilvägarna och avfarter och till det i slutet av detta decennium öppnade nya bostads- och verksamhetsområdena på Brunnshög kommer att drivas med ickefossilberoende drivmedel får gärna höra av sig och berätta hur detta ska gå till.

PS. Den färskaste rapporten om att allt är på väg att gå åt helvete är en rapport från FN:s miljöprogram, Unep. Den är så färsk att eventuella kommentarer får anstå till ett senare VB-nummer. DS

Inga kommentarer: