2013-01-31

Politisk diversehandel av Ulf N

USA bygger ut sin infrastuktur för lönnmord
USA torde ha något av ett föga hedrande världsrekord i lönnmord. Enligt egna uppgifter har USA hittills lönnmördat 3 325 människor i Pakistan, varav 881 civila och 176 barn. På senare år har även Jemen blivit utsatt för ett stort antal överfall av lönnmördare. Dessa lönnmord i masskala sker som bekant med förarlösa aeroplan. Enligt TT ska nu USA skapa en ny lönnmordsbas ”i nordvästra Afrika”. Västvärldens ledare, inkl. Sveriges, tiger om dessa massmord. Undrar om tystnaden varit lika kompakt om det varit t ex Iran eller Nordkorea som ägnade sig åt lönnmord i stor skala i andra länder?

Klimatförändringar – lågprioriterat i Lund
I nästa vecka kommer vid kommunstyrelsens sammanträde äntligen upp en redovisning av de åtgärder som nämnder och styrelser har vidtagit eller ska vidta för att nå Lunds klimatmål för etappen fram till 2020. Det finns anledning att återkomma till kommunstyrelsens behandling av detta ärende. Idag kan vi nöja oss med att konstatera att klimatfrågan knappast är högprioriterad för den borgerliga majoriteten: åtgärderna redovisas två år och 5 månader efter fullmäktiges beslut om klimatmål och åtföljande uppdrag till nämnderna att vidta åtgärder!

Borgerligt formaliatricksande
Samtidigt som detta VB-nummer pressläggs behandlar kommunfullmäktige frågan om ändringar i årets budget med anledning av läraravtalet. Kommunen måste skjuta till drygt 23 miljoner för att finansiera lärarnas löneökningar under 2013. Frågan var uppe till behandling i kommunstyrelsen i december. Oppositionen ville då att finanseringen skulle ske via skattehöjning. De borgerliga beslutade att bordlägga frågan. Varför? Av den enda anledningen att man ville undvika en diskussion och ett förslag i fullmäktige om skattehöjning. Beslut om skatteändring måste tas året innan den nya skatten ska gälla. Väl inne i år 2013 ligger alltså skattesatsen för detta år fast. Nu finansieras i stället det hela genom resultatförsämring, som det så vackert heter. Kvar står skamfläcken att den politiska majoriteten förhindrat en politisk debatt genom att tricksa med formalia.

Mattsonskt motborgarförslag
Sven-Hugo Mattsson, postiljon emeritus, har lämnat in ett medborgarförslag om att stänga Bangatan och enkelrikta Trollebergsvägen från korsningen med Byggmästargatan. Detta för att förbättra för gående, cyklister och bussar. Detta visar sig vara ett motborgarförslag. Borgarna (dessvärre med stöd från S) kommer att avslå Mattssons förslag med hänvisning till att i en kommande framtid, när och om spårvägen kommer att byggas, kan kanske möjligen Bangatan göras fri från biltrafik.

Israels fortsatta FN-förakt
Israel, ett land som skapats genom ett beslut i FN, struntar som bekant i FN i andra avseenden. Ett antal resolutioner i FN som uppmanar till tillbakadragande från ockuperat område ignoreras decennium efter decennium. Nu senast har Israel visat sitt förakt för FN genom att vägra delta i FN:s människorättsråds utvärdering av hur Israel behandlar palestinier på ockuperat område. Detta beteende är unikt: inget land har hittills nobbat människorättsrådet. Fast ingen lär väl bli förvånad över det fortsatt öppna trotsandet av FN.

Israels angrepp mot Syrien
Israel har nu börjat bomba militära mål Syrien, militära mål tillhörande regeringen. Detta är givetvis en björntjänst åt den syriska oppositionen och stärker den blodsbesudlade al-Assadregimen. Likaså fördröjs en lösning på situationen i Syrien och riskerar att sätta hela Mellanöstern i brand.

Inga kommentarer: