2013-02-07

Platt Skatt av Sven-Hugo Mattsson

När Annie Lööf, som ungdomsförbundare beskrev platt skatt så betonade hon att även med en platt skatt skulle de med högst inkomster fortfarande betala mer i skatt än de med låga inkomster. Här har hon rätt, ett exempel, den som har 80.000 i lön skulle, med platt skatt, betala åtta gånger mer i skatt i förhållande till den som har en lön på 8.000. Se nedan. Men det är viktigt att påpeka att vi har ett skattesystem som är kraftigt progressivt, accepterat av alla, Alliansen har höjt grundavdraget för pensionärer, bra! Den som har en lön på 80.000 betalar nu 33.828 i skatt per månad, enligt tabell. I det här fallet 32:ans tabell, 32 kr är en genomsnittligt kommunalaskatt. Den som har en lön på 8.000 kr betalar 1058 i skatt. Idag är skillnaden alltså inte åtta gånger, den är 32 gånger. Anledningen till att den med låg lön betalar relativt lite i skatt beror på grundavdraget, den lågavlönades avdrag. Anledningen till att den med hög lön betalar relativt mycket i skatt beror på den statliga skatten och värnskatten. Om man vill har en platt skatt måste man ta bort dessa avsnitt i vårt skattesystem. Jag gör antagandet att den platta skatten skulle stanna vid 25 kr per intjänad hundralapp. Det kan tyckas lite när den genomsnittliga beslutade skatten är 32 kr, men det beror just på grundavdraget. Det är faktiskt så att flertalet inte betalar mer än 25 kr i inkomstskatt.

Detta är platt skatt 
Låt oss då se vad en platt skatt innebär. Den som har 140.000 kr i lön betalar nu 49 % i skatt och får med antagandet om 25 kr i skatt, nästan en halvering av sin skatt. Från ca 68.000 kr till 35.000 kr. En skattelättnad med 33.000 kr, (trettiotre tusen), i månaden observera. Den som har en lön på 80.000 kr får en skattelättnad med ca 14.000 kr, per månad. Den som har en inkomst på 40.000 kr får en lättnad med 1.500 kr, ni ser att det sjunker snabbt, men 1.500 kr är trots allt en rejäl sänkning.
   Visst, det är inte så värst många som tjänar så här mycket, men det är våldsamma skattesänkningar för dessa och för att finansiera det blir det de många som får betala högre skatt. Den som i exemplet ovan har 8.000 i lön får nästan en fördubbling av skatten. Från 1058 till 2000 kr. Den som har 8.000 kr i inkomst lever förmodligen redan nu ur hand i mun. Många av dessa har säkert någon form av bidrag, med en platt skatt skulle bidragen kraftigt öka om man inte vill genomföra en försämring för dessa. Snacka om att vilja förstärka bidragkarusellen. Faktum är att det är en majoritet som kommer att betala för den minoritet som har höga löner.

Gigantisk omfördelning
Platt skatt innebär alltså en gigantisk omfördelning från de med låga inkomster till de med höga, därmed innebär det också en gigantisk omfördelning från kvinnor till män. Jag har en känsla av att Annie Lööf helt enkelt inte har kläm på hur vårt skattesystem ser ut, hon vet helt enkelt inte hur grundavdraget ser ut, ett grundavdrag som gör att även låginkomsttagare kan få en någorlunda god ekonomisk tillvaro. Hon förstår inte att samhället skulle bli ännu mer isädraget.
   Nu har Annie Lööf backat ur återvändsgränden. Hon vill sänka skatten för de lägsta inkomsterna, hon vill sänka för de med inkomster runt 30.000, men hon vill inte ta bort värnskatten. Ungefär så långt man kan komma från platt skatt. Hon vill helt enkelt sänka skatter, så se upp för denna högerpolitiker. Just nu är det inte läge för platt skatt, hon fick backning av sina egna och hade inte fått igenom det i Alliansen. Men i en annan tid är det inte omöjligt att hon återkommer, i grund och botten vill hon nog ha en platt skatt och kommer säkert att återkomma med förslag åt det hållet.

1 kommentar:

arne andersson sa...

Det finns två orsaker att ha ett högt grundavdrag.
1. I våra konkurrentländer har man ett högt Grundavdrag. Skall vi behålla jobben hos svenska skattebetalare så måste skatten anpassas till deras konkurrenssituation och det gäller låglönejobben mer än höglönejobben, ty de höga lönerna finns mest inom skydda sektorer som juridik och annan byråkrati.
2. Den som tjänar 15 000 kr per månad behöver 2/3 av lönen för att leva, så det blir inget över annat än till skatten...
Den som har 20 000 kr i lön betalar 6 000 kr i skatt (ungefär) och får då 4 000 kr över efter levnadskostnaderna...
För alla måste äta och det är ingen civiliserad nation så fräck mot sina svagaste medborgare att man tar skatt från dem...
Så,...
Det innebär att den som tjänar 15 000 kr per månad betalar nästan allt i skatt. (efter levnadskostnader borttagna).
Och den som tjänar 20 000 kr per månad har det litet lättare, bara 60%....
Det är alltså inte så att högavlönade betalar mycket skatt utan för litet!!
Så det är värre än du menar....