2013-03-21

Demokratisk Vänster kan omvandlas till tankesmedja
av Gunnar Stensson

Demokratisk Vänster ställer inte upp i valet 2014. Det beslöts som väntat vid årsmötet 19/3. Under innevarande mandatperiod fortsätter partiet det kommunalpolitiska arbetet. Det rödgröna samarbetet har fungerat bra och ska fortsätta.
   I debatten föreslogs att DV i högre grad än tidigare ska använda kommunfullmäktige som en tribun för debatt av viktiga principfrågor om miljö, konsumtion och rättvisa.
   Demokratisk Vänster uppstod som en del av den rörelse som under beteckningen Vägval Vänster omkring 2005 försökte formulera en alternativ socialistisk politik byggd på rättvisa och hållbar resursanvändning i stället för den kortsiktiga konsumtions- och tillväxtpolitik som hotar världen och kan leda till en global temperaturökning på 4 grader till år 2100 med katastrofala konsekvenser.
   Kanske kommer Demokratisk Vänster fungera som en tankesmedja som driver opinionsarbete och forskning kring sådana frågor. Det var en av många idéer som framfördes under det välbesökta årsmötet. Debatten fortsätter i och utanför DV.

Inga kommentarer: