2013-03-07

Internationella kvinnodagen




Jämställdhet och feminism är en fråga som engagerar över parti- och blockgränser. Såväl kvinnor som män, svart som vit, straight som gay, fattig som rik tjänar på feminism. Därför arrangerar Miljöpartiet i Lund, Centerkvinnorna och Demokratisk Vänster en gemensam manifestation den 8 mars för att visa på att feminism och jämställdhet är för alla. Manifestationens tema blir därför Feminism is for everybody!
   Kom till Stortorget och visa ditt engagemang för jämställdhetsfrågor oavsett vilken politisk tillhörighet eller brist på tillhörighet du har!
   Manifestationen med tal och musik börjar kl 17:00, men vi finns på plats på torget redan från kl 16:00 för att kunna diskutera på vilket sätt jämställdhet och feminism är viktigt för dig"
Kräv en förändring!
Det är en mänsklig rättighet att få bestämma över sin egen kropp. Men den rätten ifrågasätts och kränks ofta runt om i världen i dag. Många gånger är följderna fruktansvärda, framför allt för flickor och kvinnor.
   Våldtäkt är vanligt världen över. Osäkra aborter leder till tiotusentals dödsfall varje år. Och årligen dör hundratusentals kvinnor för att de inte fått vård i samband med graviditet och förlossning. Brist på jämställdhet och dålig tillgång till preventivmedel och information är några av de bakomliggande orsakerna.
   Det här vägrar vi acceptera. Snart möts ledarna för de 179 länder som för nära 20 år sedan lovade stärka de sexuella och reproduktiva rättigheterna. Var med och ställ dem till svars! Tillsammans kan vi försvara det centrala i varje människas liv: rätten att själv bestämma.




En flickas berättelse

Nojoud Mohammed Ali Nasser från Jemen blev som 8-åring bortgift med en 30-årig man. “Varje gång jag ville leka på gårdsplanen slog han mig och sa åt mig att gå in till sovrummet med honom." En dag i april 2008 lyckades Nojoud rymma hemifrån. Hon kontaktade en domstol där hon bad om hjälp för att få skilja sig och tilldelades en advokat. Domstolen upphävde äktenskapet.
Läs mer »

Inga kommentarer: