2013-04-25

International School of Lund av Gunnar Stensson

Ett par kommentarer om skolinspektionens kritik och Lunds hållning
ISKL är en skola som Lunds kommun har ansvaret för. Den ingår i ett internationellt skolsystem för barn till internationella forskare och experter av olika slag som tillfälligt bor i Lund och ofta tvingas flytta med sina familjer.
   Vad de efterfrågar är ett skolsystem som kan ge deras barn kontinuitet i skolgången, trots att de själva. under den tolvårsperiod då barnen går i skolan, flera gånger flyttar mellan universitet, forskningscentra och företag i städer som London, Ottawa, Mumbai, Sao Paulo osv.
   Många bor i Lund och kommer de blir fler när MAX 4 och ESS tas i bruk.  De behöver skolformen och det är bra att Lunds kommun har ansvaret.
   De elever som går i grundskoledelen av ISKL får inte svensk grundskolebehörighet, det har skolinspektionen rätt i. Om det behövs en lagändring vet jag inte, men någon sorts anpassning är nödvändig.
   Man skulle naturligtvis kunna tänka sig ISKL blev strikt internationell och att svenska elever inte tilläts delta i undervisningen. Det handlar ju om deras gymnasiebehörighet i det svenska skolsystemet.
   Mot detta kan man anföra, att många svenska experter också har perioder av nomadiserande och att en skolgång som ett lundabarn påbörjar i Lund kan komma att fortsätta i Paris eller Berlin.
   Det är naturligtvis ett socialt problem att eleverna vid ISKL blir en mycket speciell och relativt isolerad grupp i Lund. Det kommer de förstås att bli också i den stad där de eventuellt fullföljer utbildningen.
   Det är angeläget att problemen blir lösta och därför är det välkommet att Skolinspektionen driver konflikten till dess spets.
   Lund behöver ISKL. Det är bra att kommunen har ansvaret. Sedan är det en annan sak att man kan vara kritisk mot delar av den pedagogik som drivs inom International Schools. De är svåra att påverka.
   Jag har ett barnbarn i Stockholm som går i en sådan gymnasieskola.

Inga kommentarer: