2013-04-04

Skolbibliotek eller vinst? av Gunnar Stensson

Lunds skolbibliotek håller världsklass. Akademikerfacket för kultur och information har delat ut pris till Lerbäcksskolan och Svaleboskolan. Där finns engagerad och kunnig bibliotekspersonal som inspirerar eleverna att läsa och förbättra sin kompetens när det gäller att söka information på internet och i sociala medier.
   Tidigare har biblioteket i Norra Fäladen fått samma utmärkelse. Lunds kommunala skolor håller fortfarande hög kvalitet.
   Men så har vi ju friskoleträsket där skolpengen flyter ut i intet. John Bauerskolan i St Lars-området saknar skolbibliotek och tycks inte vilja skaffa sig något heller, trots att JB Education, koncernen som skolan tillhör, ökat vinsten med 38 miljoner de senaste fem åren.
   Undra på att lundaeleverna flyr de fristående skolorna. Men vart?
   60 procent av de elever som söker till Lunds kommunala gymnasieskolor kommer från andra kommuner i Skåne. Det leder till att behöriga sökande från Lund konkurreras ut. Det är så ”valfriheten” fungerar. De uppmanas att söka till stadens fristående skolor. Ett dåligt råd.
   Sök i stället till kommunala gymnasier i Eslöv, Landskrona eller Malmö och få en ordentlig utbildning på en skola som inte försvinner före studentexamen!
   Synd att de måste pendla, men sådan är borgerlig skolpolitik.

Inga kommentarer: