2013-09-12

Permanent uppehållstillstånd av Gunnar Stensson

Alla syriska flyktingar har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det betyder också att de kan återförenas med anhöriga som blivit kvar i hemlandet. Äntligen något att vara stolt över. Nu återstår hoppet att andra EU-länder följer det svenska exemplet. Åtminstone några. Åtminstone något…
   Utanför Migrationsverkets slitna lokaler vid Östra Farmvägen i Malmö står en långfärdsbuss parkerad. Ramkvillabuss. Grupper av flyktingar strömmar ut och fyller den. Kvinnor, barn, män. Syrier, eritreaner, somalier. Det är varmt och dammigt i Malmö idag men bussen är luftkonditionerad.
   När den är fylld svänger den ut på gatan och försvinner norrut, destination kanske Kalix, Haparanda, Luleå, Sundsvall, Norrtälje, Uppsala, Örebro, Västervik, Älghult, Växjö eller Hässleholm.
   Personalen på Mig jobbar för högtryck i de överfyllda lokalerna. Men de slipper i alla fall jobbet med tillståndsutredningar tack vare regeringsbeslutet.
   Ibland protesterar kommunerna. Värst är de moderatstyrda skånska med sin inskränkta villamentalitet
   Det talas ofta om de vita bussarna efter andra världskriget. Kanske kommer man om 50 år tala om bussarna på Östra Farmgatan.
   Jimmy Åkesson sitter i Rapportrutan och protesterar. Argumenten är desamma som 1945.

Inga kommentarer: