2013-09-19

Röda Kapellet och Carlssons Trädgård av Bengt Hall

Som vanligt är Röda Kapellet i farten under kulturnatten. Den här gången väljer orkestern att hylla sin ”hovkompositör” Håkan Carlsson. För många i Lund är han känd som rektor för Kulturskolan. För Röda Kapellet är han en trägen leverantör av fantastiska arrangemang och kompositioner av musik i olika former, ofta nydanande och spännande, ibland på beställning inför musikläger och temakonserter. På årsmötet i februari togs ett beslut att utse honom till hedersmedlem i orkestern.
   Under vinjetten ”Carlssons Trädgård” spelar Röda Kapellet på lördag kl 20 på Kulturens Auditorium musik komponerad av Håkan. Bland annat spelas Håkans tonsättning av två av Bertolt Brechts svendborgdikter, som Brecht skrev under hans danska exil i Svendborg under slutet av trettiotalet som beskriver exilvistelsen och faran av det annalkande kriget.
   Håkan har också komponerat järnvägsmusik. Det spårbundna resandet har alltid legat en del av orkesterns medlemmar varmt om hjärtat och också varit tema på musikläger och en tidigare kulturnatt. Röda Kapellet framför tre av Håkans spårbundna låtar. Förresten läste jag igår att spårvägsmotståndarna organiserat sig i Lund. I stadgarna skriver föreningen att om den upplöses, så ska tillgångarna ironiskt nog tillfalla Spårvägens Musikkår i Malmö. Är månne föreningen ointresserad av Lundakulturen eller är man okunnig om att det finns blåsorkestrar även i Lund? Att inte Röda Kapellet kommer ifråga beror säkert på att de misstänker att orkestern hyser alltför många spår- och kollektivtrafikfrälsta.
Välkomna till Kulturen kl 20 på lördag!

Inga kommentarer: