2013-10-03

Lunds kommun och mässan i Cannes av Ulf Nymark

TV-programmet Uppdrag granskning har nu gjort fastighetsmässan i Cannes och Staffanstorps kommun kända i hela riket. Även Lunds kommun är en trogen mässdeltagare. I år deltog 12 personer från Lunds kommun, varav 5 förtroendevalda. Kostnaderna för Lunds del uppgick till 350 000 kronor, plus löner, arvoden och traktamenten.
   Miljöpartiet föreslog i våras i en skrivelse till kommunstyrelsen att kommunen skulle göra en oberoende utvärdering av Lunds deltagande. Med oberoende menade vi att en extern utredare skulle göra utvärderingen, inte kommunen själv. I skrivelsen påpekade vi att någon utvärdering aldrig gjorts av effekterna av Lunds representation vid mässan. Vi konstaterade också att syftet med Lunds deltagande var oklart.
   Jag vill gärna påpeka att bakgrunden till skrivelsen inte på något sätt bottnade i misstankar om att Lunds kommuns representanter ägande sig åt samma krognotssamlande som Staffanstorpsdeltagarna. Vi ville helt enkelt ha konkreta belägg för att Lunds deltagande gav effekter i form av investeringar och nya jobb i kommunen.
   Tyvärr fick vi ingen majoritet för vårt förslag – det var enbart DV och V som stödde det. I stället ville de borgerliga med stöd av socialdemokraterna att Kommunkontoret skulle ”ta fram ett sammanfattande utvärderingsdokument som ska ligga till grund för kommande beslut om deltagande i mässan”. Med andra ord är det sålunda i stort sett samma personer som representerar Lund på mässan som ska utvärdera sitt deltagande.
Ulf Nymark
Ersättare för MP i Kommunstyrelsen

Fotnot: Det kan konstateras att denna mässa i Cannes måste vara något sjusärdeles märklig och intressant. Enligt Kommunkontoret deltog i år 20 077 unika besökare. ”Unik” betyder enligt NE:s ordbok ”som är fullständigt ensam av sin typ eller art (särskilt i fråga om värdefulla eller intressanta egenskaper)”. Inte dåligt att samla så många olika arter och typer på samma plats! Man får förmoda att Lunds deltagare inte ingår i de nämnda 20 077 besökarna. De är knappast ensamma i sin art. Deras värde och i vilken utsträckning de är försedda med intressanta egenskaper vill jag helst inte uttala mej om.

Inga kommentarer: