2013-11-21

Doc Lounge Lund: AFRICAN CYPHER, 26 November

THE AFRICAN CYPHER
Av Bryan Little / Sydafrika, 2012 / 89 min.


En explosion av starka rörelser och elektrifierande musik, där vi möter sydafrikanska ungdomar som berättar ohämmat och poetiskt om det de älskar mest: dans.

FÖRFILM: DON’T BE AFRAID, IT’S ONLY MOVEMENT (Skånes Dansteater)
(David Thibel, Sverige 2012, 10 min)
   Tre professionella dansare från Skånes Dansteater och tre amatördansare i rullstol från FIFH:s Aktiva Tjejer möter varandra för att vidga perspektivet på dans och funktionsnedsättning. Resultatet blev fångat på foto och film. Visningen introduceras av Megala Axelsson och regissören David Thibel.

Mer om AFRICAN CYPHER: Streetdansscenen i sydafrikanska townships består av en mängd stilar som isipantsula, krumping, b-boying och sbhujwa, vilka utöver dans även innefattar kulturer, språk och livsstilar. För de dansare som ingår i grupperna Mamelodi och Cape Flats handlar dansen om mycket mer än bara show och teknik. Den är ett sätt att överleva för ungdomar som många kommer från en bakgrund av fattigdom och kriminalitet. Deras konst handlar istället om att använda sina kroppar och sin kreativitet på ett konstruktivt sätt.The African Cypher utsågs bland annat till det prestigfyllda “Publikens val”-priset som bästa sydafrikanska dokumentär vid dokumentärfestivalen Encounters 2012.

NÄR: 26 November kl 19.00-23.00
VAR: Mejeriet, STORA SÖDERGATAN 64, LUND
ENTRE: 80 kr // Student 60 kr
GULDKORT 300 kr, ger dig fritt inträde till alla ordinarie visningar under hösten.

Inga kommentarer: