2013-11-28

Var finns EU när det gäller välfärden i Europeiska Unionens länder? av Inger Ridbäck

Sverige och även de övriga Skandinaviska länderna har idag EU-medborgare som står i olika städer och tigger för sin överlevnad. Att många människor har svårt att klara sin försörjning i flera EU-länder börjar vi få bevis på när vi rör oss inne i våra städer. I Stockholm finns funktionshindrade i rullstol sittande med en pappersmugg från morgon till kväll, i Lund kan man se personer som verkar ha Parkinsons sjukdom och andra med annan anledning till att söka sin försörjning ute bland allmänheten på våra gator och torg.
   Dessa människor har försörjningsproblem i sina hemländer, men som vi nästan inte vill prata om. Är man politiskt korrekt så har man svårt att tala om detta som ett problem eftersom det handlar om människor från andra länder. Talar vi om detta så blir det mest om hur vi ska kunna hjälpa dessa människor här. Men vem ska hjälpa personer med försörjningsproblem, vissa med funktionshinder, från annat EU-land? Problemet är stort eftersom det handlar om många människor och bör hanteras på EU-nivå.
   EU har regler för det mesta när det gäller marknader, lagstiftning, ja till och med på detaljnivå storleken på jordgubbar. Var finns EU:s regler för länder inom EU hur välfärdsfrågorna hanteras och därmed sammanhängande skattesystem. Utan skatter ingen välfärd!
   Man kan ju fråga sig hur länder med denna typ av välfärdsproblem för de egna medborgarna kan väljas in i EU?
   Eftersom tanken med EU är att skillnaderna ska utjämnas mellan länderna så börjar man undra, med tanke på att vår egen välfärd monteras ner och vinster plockas från välfärden till olika företag som driver skolor, äldreboenden mm., så kanske i förlängningen ska vi vänjas vid att det åter kan bli verklighet även för svenska medborgare att tigga till sin försörjning.
   Jag anser att det är dags att våra politiker som sitter i EU bör ställa krav på EU-nivå så att alla europeiska länder tar ansvar för sina medborgare och de egna välfärdsfrågorna. Det är en skam då hela den glassiga överbyggnaden till EU kostar enorma summor när man inom EU inte tar ansvar för mänskliga rättigheter för funktionshindrade och andra med försörjningsproblem. Man kan inte blunda för problemet och lita till att enskilda medborgare i andra länder ska hjälpa dessa med försörjning. Detta är inte värdigt ett modernt Europa!

Inga kommentarer: