2014-04-10

Gemensam reservation MP och DV: Remissinstansernas skarpa kritik måste få gehör! av UN

Kommunstyrelsens Miljö- och hälsoutskott har nu lämnat över ett förslag till nytt Program för Ekologiskt hållbar utveckling i Lunds kommun, förkortat LundaEko II.
Oppositionen har tidigare varit starkt kritisk till programförslaget och tyckte en tidigare remissversion var så usel att man inte ville skicka ut den på remiss. Det gjorde den borgerliga majoriteten ändå. Nu har förslaget till LundaEko omarbetats – men inte i den riktning som opposition och tunga remissinsatser har förespråkat. MP och DV  ville i utskottet återremittera frågan för att få fram ett bättre förslag. Men det sa de borgerliga nej till. Nedan följer den av Ulf Nymark (MP) och Sven-Bertil Persson (DV) undertecknade reservationen sin helhet.

De förändringar som gjorts i förslaget till LundaEko II efter remissomgången är omfattande. Dock har dessa ändringar endast i ringa, eller rentav försumbar, mån haft sin grund i de starkt kritiska synpunkter som flera remissinstanser, bland annat Lunds Universitet, Kraftringen AB och Länsstyrelsen, framfört. Den omarbetning som gjorts, med bland annat en kraftig omstuvning av målstrukturen i förhållande till remissutgåvan, tycks mera vara uttryck för den kommunala förvaltningens behov än att skapa ett dokument som stakar ut vägen och tydliggör medlem för en ekologiskt hållbar kommun.
   Miljöpartiet och Demokratisk vänster är djupt oroade över kommunens sänkta ambitionsnivå inom miljöområdet som LundaEko II ger uttryck för. Vi beklagar att den politiska majoriteten inte stödjer vårt yrkande om återremiss och omarbetning av programmet.

”Ett vagt och ganska intetsägande policydokument”
ven efter omarbetningen av remissutgåvan framstår LundaEko II som ”ett vagt och ganska intetsägande policydokument” (Lunds Universitet i sitt remissvar). Eller som Kraftringen i sitt remissyttrande uttrycker det: ”Utan konkreta åtgärder direkt kopplade till målen anser vi att LundaEko II blir verkningslöst”.

Fyller inte sin uppgift
Det dokument som den borgerliga majoriteten nu vill föra fram till kommunstyrelse och kommunfullmäktige kommer inte att kunna fylla sin uppgift att vara ”ett av Lunds kommuns viktigaste styrdokument”. (Citat från programförslaget, sid 3). Därför kan vi inte medverka till att programförslaget i sin nuvarande form förs vidare i den kommunala beslutsprocessen.

Ett nytt LundaEko behövs!
Det är vår ambition att i en ny majoritet efter höstens val verka för att ett nytt och kraftfullt LundaEko tas fram – ett program som verkligen kan utgöra kommuninvånarnas och kommunens bruksanvisning för en ekologiskt hållbar utveckling. Vi reserverar oss till förmån för våra yrkanden.

NOT 1. Mellanrubrikerna är VB:s.
NOT 2. S- representanten var inte närvarande vid sammanträdet och V saknar representation i utskottet

Inga kommentarer: