2014-04-24

Magistratsvägen 10, av Per Almén

är inte bara en adress på Norra Fäladen utan också det senaste exemplet på hur lågt ett vinstmaximerande friskoleföretag är berett att sänka sina ambitioner.
   Vadan detta? Erlaskolan, som ägs av Lärande i Sverige – imponerande namn på en verksamhet som hitintills omfattar grundskolor i Norrköping och Katrineholm! – ansöker om tillstånd att till läsåret 2014/15 få starta fritidshem, F-klass och  grundskola på denna adress. För den som inte är hemma på Norra Fäladen kan nämnas att det är fastigheten efter Statoilmacken och Lidlbutiken mellan Norra Ringen och Magistratsvägen. Där finns idag bl.a. en bilfirma, ett dataföretag och en pizzeria. En del av fastigheten står för tillfället tom. Tomten upptas i övrigt av en asfalterad yta som dels fungerar som köryta in till fastigheten dels som parkeringsplats.
   Avståndet mellan fastigheten till Norra Ringen, den näst efter motorvägen mest trafikerade leden i staden, är c:a 20 m, till g/c-vägen längs med Magistratsvägen, en livligt trafikerad lokalgata på NF, är det c:a 10 m. I delar av denna tvåvåningsbyggnad, idag utan hiss, avser Lärande i Sverige bedriva ovan beskriven verksamhet.
   Idrottsundervisningen avses förläggas till Victoriastadion. Det får till konsekvens att eleverna, i åldrarna 6-16 år, måste passera in- och utfarten till Lidlbutiken, in- och utfarterna till Statoilmacken och som grädde på moset det näst efter Norra Ringen mest trafikerade stråket på Norra Fäladen, Svenshögsvägen, på sin väg till och från idrottslektionerna. Behöver det tilläggas att Hälsa är ett av de tre stödjeben som undervisningen vilar på!
   Regelverket säger att vi som kommunpolitiker i Utbildningsnämnden bara har att bedöma i vilken mån som en etablering kan förväntas ha någon bestående negativ effekt på de kommunala skolorna. Vi rödgröna säger att man måste vara smått schizofren för att inte i en samlad bedömning, som det så ofta brukar heta vid kommunala beslut, ta del av den lokala sakkunskap som boende i kommunen kan ha.
   Borgarna gick, förstås – inklusive det i sina egna ögon så skoltillvända Folkpartiet - på förvaltningens linje och tillstyrkte Erlaskolans ansökan.

Slutsats:
På ett av de mest olämpliga lägena i Lunds tätort i en miljö kännetecknad av buller och avgasutsläpp avser denna skola, med de borgerligas goda minne och stöd, starta sin verksamhet.
   Vågar vi hoppas på att föräldrar som – kanske offer för koncernens tjusiga namn – funderat på att låta sina barn börja här drar öronen åt sig när de får skåda den tänkta ”skolbyggnaden”.
Så läggs ännu ett exempel i raden av på vart en ohämmad friskolefundamentalism, ivrigt påhejad av sin borgerliga supportrar kan leda.
Per Almén, ersättare för s i Utbildningsnämnden

P.S.
Vid samma sammanträde, den 23 april, röstade borgarna igenom samtliga friskoleansökningar, även de på gymnasiesidan som förvaltningen föreslagit att vi skulle avslå. 
D.S.

Inga kommentarer: