2014-05-01

Dåvarande Säpochefen underkänner domen mot Guillou och Bratt av Gunnar Stensson

Det är inte någon nyhet att spioneridomen mot Bratt och Guillou vilar på orättfärdig grund. Det har vi vetat i mer än 40 år. Det är däremot en nyhet att dåvarande Säpo-chefen Olof Frånstedt underkänner domen och vill ha den omprövad (DN debatt 28/4). Ett av Olof Palmes största misstag var att spektakulärt låta gripa Jan Guillou hösten 1973.
   IB-skandalen, som handlade om att socialdemokrater i hemlighet svartlistade vänstersympatisörer och kommunister, hade kulminerat i maj och var på väg att klinga av. Jan Guillou hade inte mer att avslöja än han redan gjort i ett par nummer av FIB Kulturfront.
   I Lund anordnade FNL-gruppen och FIB Kulturfront ett möte i AF:s stora sal med Guillou som dragplåster. Visst talade han om IB-affären, men det egentliga syftet att använda honom som publikdragande och rolig medhjälpare vid en solidaritetsaktion för FNL, när han nu tillfälligt uppnått en stjärnstatus som var få vänsterister förunnad.
   Men när polisens insatsstyrka klampade uppför trappan i den studentlägenhet i centrala Lund där Guillou övernattade blåstes nytt liv i IB-skandalen.
   Sedan följde rättegången och fängelsedomen. Så säkrade man att IB-skandalen skulle fortsätta att undergräva socialdemokratins förtroende nationellt och internationellt i åratal, inte minst i vänsterkretsar. Och ännu när mer än 40 år förflutit kastar den sin skugga över minnet av Olof Palme!

Inga kommentarer: