2014-06-05

Skyll på Sydsvenskan! av Gunnar Stensson

Skyll inte bara på Gunnar Hökmark. Så rubricerar Sydsvenskan huvudledaren om Moderaternas genomklappning i EU-valet (27/5).
   Nej, fiaskot är inte enbart Hökmarks fel. Sydsvenskan har dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad trumpetat ut Moderaternas nyliberala EU-politik: fri rörlighet för utnyttjade arbetare från Östeuropa, frihandelsavtal med USA som ger USA-ägda friskolekoncerner möjlighet att stoppa svenska skolreformer och stöd till EPP, den mörkblå, antifeministiska partigrupp i EU som Moderaterna ingår i och som Hökmark är vice ordförande för.
   Med ett sådant mediabifall är det inte underligt att han trodde, att inte bara alliansens massmedia utan också väljarna stödde hans politik.
   Det har länge varit en etablerad sanning att de svenska valen avgörs av några hundratusen höginkomsttagare - främst i Stockholm - som röstar enbart efter valets inverkan på den egna plånboken. Den sanningen, dold i floskeln Ordning och reda i statsfinanserna, har legat till grund för Moderaternas framgångar det senaste decenniet. Den har också varit vägledande för den socialdemokratiska politiken. Därav den sunkiga tristess som präglat valkampanjen inför EU-valet – och riksdagsvalet i september - hittills.
   Men varken höginkomsttagarna - eller vi andra - är så dumsnåla som spinndoktorerna och deras arbetsgivare cyniskt förmodar. EU-valet har blåst in frisk luft i den svenska politikens mögeldoftande korridorer.
   Moderaterna tycks inte ångra sig, men det borde Stefan Löfven göra.
   Sydsvenskans ledarredaktion ångar på i gamla spår, utan att vare sig se eller höra. Detta är Sydsvenskans ”Plan B i röran” (27/5):
    ”Skulle MP, V och Fi tillsammans bli jämstora med S – ingen omöjlighet – lär Löfven få svårt att stå emot det egna partiets vänsterflygel...  Desto viktigare att partierna i mitten – S inräknat – håller öppet för samarbete över blockgränsen. En plan B är aldrig fel när rödgrönrosa röra hotar.”
   Den 3 juni återkommer Sydsvenskan till önsketänkandet om en blocköverskridande regering för att stoppa vänstern: ”Låt säga att alliansen mister regeringsmakten och Centerpartiet minskar sitt väljarstöd – då kan S stå inför uppgiften att bilda regering i ett svårt parlamentariskt läge samtidigt som C kanske ser sig om efter en ny partiledare. Vad Lööf ser som otänkbart kan då bli inte bara tänkbart, utan till och med sannolikt.”
   Sydsvenskan är först med att spå Annie Lööfs avgång, kanske mot bakgrund att bara 1 procent hade stort förtroende för henne i den senaste mätningen.
   Sydsvenskan består förstås inte bara av sin ledarredaktion.
   Kanske kan man tala om en valseger för kulturredaktionen, med skribenter som Rakel Chukri, Karin Arbman och Patrik Svensson, över ledarredaktionen – Skogkär och kompani.

Inga kommentarer: