2014-08-21

Framgafflat - om cykel och trafik av Ulf N

Mer biltrafik till stadskärnan, vägtrafikens utsläpp ökar, dystert på bilmarknaden, BMW-bilister toppar olycksstatistiken.
En undersökning som försäkringsbolaget Folksam gjort av trafikolyckor sedan 2003 visar att BMW-bilförare är inblandad i flest singelolyckor.(Vem blir förvånad?) Jämfört med t ex Toyota är BMW-förare inbladade i 10 gånger så många olyckor. Män har dessutom 60% större andel av singelolyckorna än kvinnor. (Återigen: vem blir förvånad?)

Borgarna vill ha mera biltrafik i stadskärnan
De borgerliga i Tekniska nämnden tycker att det finns för lite biltrafik i stadskärnan. Därför har man nu beslutat att det ska bli 20 nya p-platser på Mårtenstorget. Och så snackar man vid högtidliga tillfällen om att torget ska bli fritt från parkeringar! ”Gärna bilfritt torg – men först en rejäl ökning av biltrafik och – dito parkeringar” – det är borgarnas paroll.Mot detta står förslag från oppositionen: bygg en spännande lekplats för barn! Och, skulle jag vilja tillägga: gärna en ryttarstaty (nej, ingen krigisk kung, förstås) med plaskande vatten runtomkring! 


Lund i snigelfart mot klimatmålet
Lund ska ha minskat utsläppen av växthusgaser med minst 50 % till år 2020, jämfört med år 1990. På de drygt 20 år som Lund har jobbat med att minska utsläppen har man lyckats få ner dem med endast ca 22 %. Nu återstår fem år till etappmålet 2020. Beslutade åtgärder räcker inte, fastslår en rapport från kommunkontoret. Samma rapport visar också att Transportssektorns utsläpp inte alls har minskat – tvärtom ligger de på en något högre nivå än år 1990! Här fordras alltså resoluta åtgärder om målet ska nås.

Dystra siffror på bilmarknaden
Det är åter mörkt på bilmarknaden. Nybilsregistreringen under juli i år ökade med mellan 10 och 13 procent jämfört med juli i fjol (siffrorna varierar lite beroende på vilken källa man tittar ner i). Kurvan för det totala trafikarbetet i riket (summan av alla bilars körsträcka) tycks plana ut, men antalet bilar på våra vägar är högre än någon gång tidigare:  5 133 000 personbilar trängs på gator och vägar i Svea Rike.

Mera plats för cykeltrafiken!
På gator och vägar i Lund susade 56 000 bilar omkring under förra året. Antalet cyklar i Lund uppskattas till ca 120 000. Det är för dessa 56 000 motorfordons skull som tätorten Lund till drygt 20 % består av trafikytor. Åtgärd: minska ytorna för biltrafik, bygg bostäder på de bantade trafikytorna och ge ökat utrymme för gående och cyklister.

Inga kommentarer: