2014-08-14

Inte ett ord om miljö och begränsade resurser!
av Gunnar Stensson

Styrelseordföranden i Nordea, Björn Nalle Wahlroos, sommarpratade i Sommar i tisdags. Manuset var klart långt i förväg; han upprepade den 200-åriga liberala sagan om gränslös tillväxt utan statlig reglering. Han gjorde det skickligt, på förtroendeingivande finlandssvenska och med skarp musik från 60- och 70-tal. Det var roligt att höra.
   Han redovisade bland annat Pikettys aktuella bok om kapitalet i det 21:a århundradet. Avsikten var förstås att avfärda den.
   Jag satt i en bil på väg från Småland till Skåne, trädens lövmassor vajade i blåsten, väldiga moln, vita, grå, blå och svarta tumlade fram i ett ständigt skiftande kaos, ibland genombrutet av skarpa strålar från den sol som var dess upphov. Då och då översköljdes vägbanan av plötsliga slagregn.
   Det slog mig plötsligt att inte ett enda ord om miljö och begränsade tillgångar förekom i den utförliga redovisningen av världsekonomin. Inte en antydan!
   Minskande tillgång på resurser som olja ingår förstås i det liberala projektet, tänkte jag. Det höjer ju priset och ökar rikedomen för ägarna.

Inga kommentarer: