2014-08-21

Socialdemokraterna stödjer medborgarförslag av Lena Fällström

I tekniska nämnden yrkade vi Socialdemokrater att förvaltningen ska utreda hur man kan tillfredsställa behovet av den service som servicelinjerna innebär, enligt bilaga. Hela nämnden antog förslaget!
19 personer på Klostergården har lämnat in ett medborgarförslag där de kräver att servicebussarna återinförs. Tillgängligheten till stadens utbud har försämrats påtagligt för dem som på grund av ålderdom eller sjukdom är rörelsehindrade. De stora bussarna ställer krav på rörlighet och snabbhet, tvingar rollatorsbundna konkurrera med barnvagnar om utrymmet. Det är inte möjligt att åka buss till vårdcentralerna S:t Lars och Måsen. Servicebussar ska återinföras och behovet av busstrafik till vårdcentralerna särskilt beaktas.
   Socialdemokraterna har ofta yrkat att servicelinjerna ska finnas kvar - åtminstone möjligheten att ta sig till vårdcentraler och äldreboenden.
   I tekniska nämnden yrkade vi på återremiss till förvaltningen med uppdraget att skissartat utreda a) behovet av den service som servicebussarna innebär b) hur man kan tillfredsställa behovet inom nuvarande linjenät c) vad som behövs utanför nuvarande linjenät och d) kostnaden för det som c kan innebära.
   Även om Skånetrafiken tagit över ansvaret för stadstrafiken i Lund har kommunen ändå ansvar för sina invånare, tycker vi och blev därför glada när hela nämnden biföll vårt yrkande.
Vare sig servicebussar eller annat föreslås, hoppas vi att möjligheten att kunna ta sig till sin närmaste vårdcentral inte ska förbehållas dem som har råd och möjlighet att beställa och åka taxi dit, eftersom tex Färdtjänstresor inte ska användas för läkarbesök! 
Lena Fällström, gruppledare S

Inga kommentarer: