2014-09-04

Helgens skyfall dränkte Lund av Gunnar Stensson

Nedanstående text är en kontrafaktisk historia. Värt att komma ihåg är att det bara är två mil och en massa tur som gör den kontrafaktisk. Inte ett enda dugg skicklighet eller förutseende.
Red

Regnet vräker ner i den damm som omger Universitetssjukhuset. En övergiven ambulans står vid huvudingången. Man kan bara ana hur det ser ut i kulvertar och källarutrymmen. Ljuset flackar i fönstren.
   Allhelgonakyrkans torn är osynligt i regnet. Vattenmassorna forsar nedför St Laurentigatan.  Clemenstorget är en sjö med allt djupare vatten. Bangatan är helt översvämmad. Vattnet når upp till järnvägsbron över Trollebergsvägen. Ett godståg har stannat i höjd med stadsparken.
   Asfaltöknen runt Nova står under vatten och den till bredden fyllda Rinnebäcken forsar dånande ut i Höje å vid Värpinge.
   Den starkaste strömmen flyter längs Bredgatan. Domkyrkan är helt omgiven av vatten och vattnet stiger på Domkyrkoplanen. Lundagård ser ut som en tropisk mangroveskog. Vattnet flödar över Stortorget och strömmar vidare längs Kyrkogatan och Stora Södergatan.
   Man kan inte se tvärsöver Mårtenstorget. Vattenytan piskas vit av slagregnet. Vattenmassorna flödar utför Bankgatan och följer sedan Södra Esplanaden och förenar sig med huvudflödet vid Mejeriet.
   Några bilar flyter med vattenmassorna ner mot Mejeriet. Vattnet stiger längs Ringvägen och fördjupas under järnvägsbron. Vatten omger Klostergården.
   Lund är inte platt som Malmö utan sluttar ganska brant från lasarettet ner mot Höje å. Skyfallet får därför ett våldsammare förlopp, men vattenmassorna rinner rätt snart ut ur själva centrumområdet.
   Dagvattensystemet i södra Lund överfylls snabbt. Vattnet sprutar upp ur dagvattenbrunnarna. Den stora kulverten längs järnvägen dånar. Reningsdammarna stiger över sina breddar. Vattnet forsar över vall och gångstig ner i Höje å.
   Allvarligast är att Lunds vattenförsörjning hotas eftersom vattnet har stigit över den vall som omger vattenverket i sluttningen och står meterhögt över golvet i pumprummet.
   Badarevägen slutar i en vidsträckt sjö som hela tiden stiger trots att regnet avtar och kanske upphör om några timmar. Vattenmassorna från Lund fortsätter att strömma ner. De nybyggda husen i Källby Äng sänks i vatten som snart når upp till fönstren på nedre våningen.
   Höje å fylls på från norr och från söder i St Lars-området. De hårdgjorda ytorna har mångdubblats allteftersom den forna parken exploaterats allt hårdare. Vatten sprutar ut ur kulvertarna. Vatten flödar över Malmövägen vid Höjebro.

Ett par dagar senare har vattnet runnit vidare utför Höje å och vållat översvämningar i Lomma. Där är skadorna dock ganska måttliga, mindre än efter förra årets höststorm. Också Klostergården har klarat sig relativt bra tack vare sitt höga läge ovanför ådalen och de höga träd och gräsvallar som omger bostadskvarteren.
   I Källby ängar ser det däremot ut som om en tsunami drabbat området. Skadorna på bebyggelsen är omfattande. Vattenverket klarade sig nätt och jämt tack vare den stora tillgången på pumpar som hela tiden arbetade för högtryck. De nya tegelbyggnaderna är leriga långt uppåt väggarna.
   Experter varnar för att liknande häftiga skyfall kommer att bli vanligare i takt med att klimatet blir varmare. Det är hög tid att anpassa Lund till det nya klimat som kommer att prägla det tjugoförsta århundradet.

Inga kommentarer: