2014-09-04

Inte till salu av Göran Persson

Denna vänsterpartiets huvudparoll i årets val har skapat mycket besvär för både politiska motståndare och presumtiva vänner. Man har fått massor av kritik och ifrågasättande från alla håll i medierna, från medborgarna har men mest fått instämmande men det är en annan historia.
   Efter reportaget i Hallandsnytt borde det bli svårare att avfärda parollen ”Inte till salu”. Men det kommer säkert alliansförespråkarna att klara. För varje dag och varje exempel blir det allt klarare, åtminstone för mig, att tron på privatisering är just en tro som liksom andra trosriktningar existerar i en annan värld än den som baseras på fakta.
   Nedan finns ett litet citat från SVT:s sidor med en länk till reportaget. Sist finns en lista över de fem företag som gjorde störst vinst på sina asylboende 2013.

 

 
Asylboendets vinst finansierade spa
Migrationsverkets asylboenden skapar i flera fall storvinster hos de privata bolag som anlitas, det visar SVT:s granskning. Ett exempel är Liagården AB i Halland där miljonvinster från asylboendet gick till en spa- och konferensanläggning.
Migrationsverket betalade Liagården 20,8 miljoner kronor för att de under 2013 bedrivit flyktingboendet Lia Hof utanför Ullared. Kostnaden baseras på antalet asylsökande och dygn som de vistats på boendet. Liagården gjorde på detta en storvinst och kunde betala ut drygt tio miljoner kronor i koncernbidrag till moderbolaget Ästad gård AB.
– Jag tänker väl inte så mycket kring vinsten. Det blev ett väldigt stort överskott från 2013 på grund av en väldigt hög beläggning som vi aldrig någonsin hade kunnat förutspå, säger Daniel Carlsson, styrelseordförande för Liagården och Ästad gård, till SVT Västnytt.
Läs mer på SVT

De fem företagen som tjänat mest på asylboenden 2013
Företag                                Utbetalt miljoner          Rörelsemarginal
Hewal Fastigheter AB            35,2                                 56 %
Liagården AB                           20,8                                 52 %
Hermanssonbolagen AB              9,1                                 45 %
CLT Care AB                            13,7                                 37 %
Grytan Invest                            26,6                                 32 %

Inga kommentarer: