2014-09-04

Nazistmötet i Limhamn brott mot FN-konventionen mot rasism av Gunnar Stensson

Utöya visade oss vad en enda nazistisk terrorist kan göra. Den dagen IS kräver demonstrationstillstånd kommer Helmersson troligen inte att hävda att det viktigaste är att skydda IS yttrandefrihet. Liberala opinionsbildare bör vakna upp och inse att även nazister är terrorister.
Maria Küchen, SDS 3/9

Ett rasistiskt, antisemitiskt möte arrangerades av Svenskarnas parti på Limhamns torg den 26/8 av Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk Front. Svenskarnas parti står för antisemitism och utvisning av alla ickesvenskar.
   Hitler är partiets föredöme. Under hans tolv år vid makten mördades 5,5 miljoner judar i koncentrationslägren, liksom ytterligare flera miljoner romer och andra minoriteter.
   Sverige undertecknade 1969 FN-konventionen mot rasism vilket innebär att vi förbundit oss att förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer. I Sverige tillåts ändå nazistiska partier som Svenskarnas parti att framföra sitt budskap offentligt.
   För detta fick regeringen nyligen stark kritik från FN. Regeringens försvarar sig med att Sverige i stället har antagit en lag mot hets mot folkgrupp.
   Sannolikt innebar Svenskarnas partis möte ett brott även mot denna mesigare lag. Att det strider mot FN-resolutionen är solklart.
   Men opinionen mot nazism och antisemitism är stark i Malmö. Ett par tusen människor demonstrerade mot nazisterna.

Tre moderata kommunpolitiker vägrade dock ”närvara” vid manifestationen. De ”anade att extremvänstern skulle ta till våld”.  Den aningen vägde tyngre än deras avsky mot nazismen.
   Nu blev det ju snarare polisen som ”tog till våld” för att skydda ett möte som sannolikt var illegalt. Detta har i efterhand mötts av omfattande kritik.
   Dock inte från de tre moderaterna.  I en debattartikel i Sydsvenskan en vecka efter demonstrationen skriver de: ”I ett civiliserat samhälle har staten monopol på våld.”
   Hitler kunde inte ha uttryckt det bättre. De tre politikerna är Stefan Lindhe, Torbjörn Tegnhammar och Noria Manouchi.
   I stället för att solidarisera sig med den akuta kampen mot nazismen vill de – någon gång, så småningom – bilda ett ”nytt råd för tolerans och öppenhet”. Det ska ersätta det nuvarande Dialogforumet som ”har spelat ut sin roll”.
   Poängen med det nya rådet är att utestänga Vänsterpartiet ”om det inte tar tydligt avstånd från extremvänstern”. Så var det med den öppenheten.
   Nu lär ”rådet” aldrig bildas. Allianspartierna förlorar sannolikt valet. Men glöm inte att rösta rödgrönt, både i Malmö och Lund. Det är en viktig del i kampen mot rasism och nazism.
   Sydsvenskans vik. debattredaktör Tiina Meri är ansvarig för att deras artikel infördes den 31 augusti.

Inga kommentarer: