2015-09-03

Utsatta EU-medborgare i Lund: Endast de rödgrönrosa har förslag på humana åtgärder av Ulf Nymark

I torsdags höll kommunfullmäktige en lång, alltför lång, interpellationsdebatt om de utsatta EU-medborgarnas situation i Lund. Det var SD som interpellerade Tekniska nämndens ordförande, Emma Berginger, angående husvagnsuppställningsplats på en öde p-plats i utkanten av S:t Hans backar. (Den p-plats som bland annat SD och övriga opposition beskriver som ”rekreationsområde”).
   De rödgrönrosa försöker som bekant ordna lagliga, drägliga och tillfälliga boendealternativ för dessa EU-medborgare. Huvudalternativet är härbärge, men det alternativt kan komma att dra ut på tiden innan det går att förverkliga. I avvaktan på att härbärge ska bli möjligt prövas uppställning av husvagnar på kommunens mark.

SD och de borgerliga i gemensam attack
SD är förstås tvärt emot alla insatser för de utsatta EU-medborgarna. De vill stoppa besökare vid gränserna, köra bort bettlarna från gatorna och med tvångsmetoder se till att de återvänder till sitt hemland.
   Tyvärr hakade de borgerliga på SD:s kritik i många avseenden, även om de tog avstånd från de allra grövsta inslagen i SD:s attacker. De borgerliga sa, liksom SD, blankt nej till att Lund skulle skapa lagliga boendealternativ i form av en tillfällig uppställningsplats för husvagnar och basala hygienförhållanden.

FP borde ompröva sitt ställningstagande
Folkpartiet föreslog i stället bland annat att Lund ska skaffa en vänort i Rumänien och förbättra situationen för utsatta grupper ”på plats”. Intressant nog fick detta Ted Ekeroth (SD) att utbrista: ”Hjälpa på plats, det låter som sverigedemokratisk politik, när det gäller invandring i allmänhet”. Nu är förstås Ekeroth i största allmänhet inget sanningsvittne, men en kan knappas förneka att han måste ha goda förutsättningar för att känna igen SD:s politik när han ser inslag av den hos andra partier. Nog borde FP ta sig en grundlig funderare på att ompröva sin inställning i denna fråga?

”Skäms på er!”
Per Olsson (S) avslutade den långa debatten med att ge en eloge till Emma Berginger ”en politiker värdig Lund”. Per beklagade att Emma fått ta så mycket av oppositionens angrepp och ställts vid skampålen av oppositionspolitiker som ”utnyttjat situationen för att få billiga poänger”. Och direkt vänd till oppositionen utbrast Per Olsson: ”Skäms på er – Lund är värdigt en bättre opposition”.
   Det finns uppenbar risk för att det blir en upprepning av debatten nästa fullmäktigesammanträde. Moderaterna har ställt en interpellation till Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande med ungefär samma innebörd som SD ställde till Emma Berginger.

Bred enighet till härbärgeslösning
Det enda positiva som kom ut ur denna interpellationsdebatt var egentligen att de borgerliga säger sig stödja en härbärgeslösning, när den blir möjlig. T o m en SD representant sa att han var för att EU-migranterna skulle ”bo under tak och fyra väggar” (dock ej i husvagnar, tydligen). Vi får väl se om den inställningen kvarstår hos SD när härbärgeslösningen blir möjlig.

Inga kommentarer: